Skip to main content

20

MAY

19:00

Vabilo na predavanje dr. Tadeja Trohe: Kriza in normalnostBasic information

May 20, 2021 at 19:00
platforma ZOOM
Description

Vabimo vas na predavanje, ki ga bo na filozofskem modulu Podiplomske šola ZRC SAZU v okviru predmeta Oblikovanje pojmov imel DOC. DR. TADEJ TROHA: Kriza in normalnost.

Predavanje bo v četrtek, 20. maja 2021, ob 19. uri, preko spletne seje ZOOM (meeting ID: 823 2088 2991, passcode: 014344).

Vse velike sodobne krize - od ekonomske in begunske do podnebne in pandemske - so se kljub nespregledljivim medsebojnim razlikam ujele v načeloma enak diskurzivni mehanizem. Po izhodiščni enostavni negaciji njenega obstoja in prvih poskusih, da bi jo reducirali na glasnika večne sistemske Resnice, se kriza sčasoma pokaže kot preveč dejanska, da se nanjo ne bi odzvali tudi v praksi. Vsaka od nedavnih kriz je imela (ali ima) zadostno dogodkovno intenziteto, da je ni mogoče brez ostanka vpisati v obstoječe koordinate; a namesto da bi, rečeno z Badioujem, delali na posledicah novega in sprejeli pravila, ki so lastna postajanju teh posledic, se je med krizo in krizno prakso vpletel posredni element, dozdevno že adekvaten objektivni odgovor na krizo, njeno objektivno »pravilo«. Svojo brezprizivno formo to pravilo sicer črpa iz krize - a ujame nas na trnek normalnosti, ki nikoli ni obstajala.

Predavanje je namenjeno širši zainteresirani javnosti. Vabljeni!