29

NOV

12:00

Kritika črnskega uma

Pogovor o knjigi


Osnovni Podatki

29. november 2019 ob 12:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

V petek, 29. novembra, vas ob 12. uri prijazno vabimo v Atrij ZRC na pogovor o knjigi Kritika črnskega uma svetovno znanega filozofa Achilla Mbemba. Pogovor o knjigi poteka v okviru 35. Slovenskega knjižnega sejma..

Knjiga je v izvirniku izšla v francoščini leta 2013 z naslovom Critique de la raison nègre pri založbi La Découverte v Parizu, v slovenskem prevodu pa pri Založbi ZRC.

Brez pretiravanja bi lahko zapisali, da je Achille Mbembe »eden najprodornejših teoretikov globalnega kapitalističnega neoliberalnega sveta«, kot sta ga označila pisca spremne študije, dr. Marina Gržinić in dr. Lev Kreft. Ena temeljnih Mbembejevih tez je, da »Evropa ni več težišče sveta«, kar po njegovem prinaša »nove možnosti za kritično misel«.

Pri pogovoru o knjigi sodelujejo dr. Marina Gržinić (ZRC SAZU), dr. Lev Kreft (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Jovita Pristovšek (AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Ljubljana) in dr. Irena Šumi (Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani).

  • Dr. Marina Gržinić je filozofinja, znanstvena svetnica na ZRC SAZU, Filozofski inštitut in profesorica na dunajski Akademiji za likovno umetnosti.
  • Dr. Lev Kreft je profesor za estetiko na Filozofski fakulteti, Ljubljana. Predava in objavlja doma in na tujem. Soustanovitelj Slovenskega društva za estetiko (1983) in predsednik društva (1999-2004).  
  • Dr. Jovita Pristovšek je docentka na AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Ljubljana. Njeno raziskovalno delo zajema področja estetike, teorij sodobnih umetnosti, epistemologije, dekolonialne teorije, razmerjamed estetskim-javnim-političnim.
  • Dr. Irena Šumi je raziskovalka in predavateljica socialne antropologije na ljubljanski Fakulteti za socialno delo. Njena področja raziskovanja so holokavst, antisemitizem in post-genocidna kulturna krajina v Sloveniji;študije etničnosti, nacionalizma in mejnosti; postsocializem in postkolonija. Je vodja akademskega dela stalne slovenske delegacije v Mednarodno zvezo za ohranjanje spomina na holokavst (IHRA).