18

MAJ

17:00

Vabilo na predavanje Alenke Zupančič: Realnost kot zarotaOsnovni Podatki

18. maj 2021 ob 17:00
platforma ZOOM
Opis

Vabimo vas na predavanje red. prof. dr. Alenke Zupančič (Filozofski inštitut ZRC SAZU) zaradi katerega je Facebook izbrisal stran Podiplomske šole ZRC SAZU na tem omrežju: Realnost kot zarota.

Predavanje bo v torek, 18. maja 2021, ob 17. uri, preko spletne seje ZOOM (meeting ID: 833 7282 3871, passcode: 162188).

Teorije zarote so zanimiv fenomen, ki ga ne moremo odpraviti zgolj s posmehljivim zamahom roke. V zadnjem času še toliko manj, saj tudi nekatere najbolj bizarne med njimi masovno vstopajo v javni prostor, v mainstream, celo v uradno politiko. Najbolj eklatanten primer je tu verjetno navezava QAnona na osebo in politiko Donalda Trumpa. Na predavanju bomo najprej analizirali nekatere razloge za preboj teorij zarot v mainstream, nato pa se bomo posveti raziskovanju in opredelitvi treh ključnih aspektov teorije zarot: kategoriji velikega Drugega kot velikega Manipulanta, strasti do interpretacije in notranji povezavi med ustvarjanjem smisla in užitkom.

Predavanje je namenjeno širši zainteresirani javnosti. Vabljeni!

Ob tem vas vabimo, da dokler ne rešimo situacije z novičnikom šole na Facebooku, posledite šolo na Twitterju: https://twitter.com/SolaZrc.

Urnik predavanj je dostopen na povezavi: http://www.ps-zrc-sazu.org/urnik/