14

DEC

19:00

Pogovor o knjigi Angele NagleBasic Info

December 14, 2021 at 19:00 to December 14, 2021 at 21:00

Description

Društvo za teoretsko psihoanalizo in Filozofski inštitut ZRC SAZU vas vabita k spremljanju spletnega pogovora o knjigi Angele Nagle »Ubijte vse normalneže«, ki je konec lanskega leta izšla v zbirki Analecta.

Knjiga, ki raziskuje fenomen spletnih kulturnih vojn kot temeljne rekonfiguracije družbenih konfliktov, je v izvirniku izšla leta 2017, torej v trenutku, ko je bilo ravno že mogoče spisati zgodovino političnega triumfa prej marginalne nove politične desnice. Je danes ta knjiga že sama del zgodovine, kot v uvodu k slovenski izdaji namiguje avtorica? Je nenadno izginotje nekaterih vodilnih figur alternativne desnice signal, da se je proces že iztekel? Ali pa ga, nasprotno, šele danes lahko vidimo v njegovi razviti podobi? Kaj se v tem polju dogaja danes in kakšni so trendi prihodnosti? In, nenazadnje, kako se konflikti, ki jih zasleduje knjiga, generirajo v naši lokalni spletni sferi?

Pogovor, v katerem bosta sodelovala urednik slovenske izdaje dr. Tadej Troha s Filozofskega inštituta ZRC SAZU in dr. Jernej Kaluža s Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja FDV, se bo odvil v torek, 14. 12., ob 19h prek platforme Zoom.

Povezava do dogodka:

https://us02web.zoom.us/j/82893987102?pwd=aEYrTktQMUxIZWdqdnN1bm1lTmpRZz09

Meeting ID: 828 9398 7102

Passcode: 822016

»To ni bilo podobno kulturnim vojnam šestdesetih ali devetdesetih let prejšnjega stoletja, v katerih se je tipično starejša kohorta moralnih in kulturnih konservativcev borila proti valu kulturne sekularizacije in liberalizma med mladimi. Ta spletni protiudarec je uspel mobilizirati čudno avantgardo najstniških igričarjev, psevdonimnih ljubiteljev anim, ki so objavljali svastike, ironičnih southparkovskih konservativcev, antifeminističnih šaljivcev, piflarskih nadlegovalcev in trolov, ki so ustvarjali meme, katerih črni humor in ljubezen do transgresije kot take sta bila razlog, da je bilo težko vedeti, katera politična stališča so bila pristna, katera pa so širili, kot se je reklo nekoč, iz fore.«

 

Fotografija: Unsplash

EVENTS
All events
There are currently no new events.